חיפוש
סגור את תיבת החיפוש
חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

יפו

מסע קסום בזמן 3500 שנה לאחור

כל מה שאפשר לעשות ביפו!

העיר יפו היא אחד מאתרי התיירות המרתקים והמרשימים ביותר בישראל. יפו נחשבת לאחת הערים העתיקות ביותר בעולם, והיא היוותה נמל חשוב עוד מימי הפיניקים לפני אלפי שנים. למעשה כל טיול ביפו הוא מסע קסום בזמן שמחזיר אותנו אחורה 3500 שנה. 

כיום יפו העתיקה היא עיר ציורית וקסומה המשלבת סמטאות צרות, חומות עתיקות, מסעדות אותנטיות ואווירה מקומית ייחודית. ניתן לראות בעיר שרידים מהתקופה הצלבנית, לצד בתי כנסת עתיקים ובתים בסגנון אדריכלי ערבי מרשים. מלבד המבנים והשרידים העתיקים, גם תושביה המקומיים של יפו – יהודים ומוסלמים – תורמים לאווירה המיוחדת ורבת התרבויות של המקום.

מטיילים רבים מחבבים את סמטאות יפו עם החנויות, הגלריות ומסעדות הדגים המקומיות. השוק הפתוח מזמן חוויית קניות אותנטית עם תבלינים, בדים ומזכרות ייחודיות. בערב ניתן ליהנות ממופעי רחוב, שווקים ליליים וחיי לילה תוססים בפאבים ומועדונים וכמובן, המסעדות הרבות והאיכותיות שתמצאו שם. יפו העתיקה היא אטרקציה תיירותית ייחודית המשלבת אלפי שנות היסטוריה עם נופים ציוריים ואווירה בוהמית וקסומה שכדאי לחוות.

אז מה כדאי לעשות ביפו? איפה חייבים לטייל כדי להכיר באמת את העיר? ואיפה כדאי לאכול? אספנו לכם את האטרקציות המרכזיות והחשובות והמסעדות הטובות שחייבים להכיר ולטייל בהם ביפו. בואו נתחיל:

שוק הפשפשים

שוק הפשפשים ביפו הוא ללא ספק אחד השווקים המרתקים והצבעוניים ביותר בארץ. השוק ממוקם בלב יפו העתיקה וההיסטורית וכולל עשרות ביתנים, דוכנים וחנויות שבהן מוצעים למכירה פריטים בכל הז'אנרים שאפשר לתאר – בגדים, רהיטים, אלבומי תקליטים ישנים, נעליים, אריחי קרמיקה, מנורות, מסכות, מפות, כלי נוי, צעצועים ועוד ועוד.

הפריטים למכירה בשוק הגיעו מכל מיני מקומות שאפשר לדמיין, ורובם אינם במצב חדש אלא שימשו בעלים קודמים. עם זאת, האווירה בשוק כמו מעבר לזמן – נדמה שכל הפריטים נעצרו בזמן מתקופות עבר ומחכים שמישהו יגלה אותם מחדש, יתפעל מהיופי והנדירות שלהם ויוציא אותם לאור בחנויות השוק. אפילו חפצים שלכאורה נראים פשוטים ויומיומיים הופכים כאן לאוצרות תרבות, דרך העיניים של אותם אנשים יצירתיים ואקסצנטריים שמנהלים את הדוכנים.

יש משהו מאוד ממכר במעבר בין הסמטאות והדוכנים של השוק וחיפוש אחרי אותם פריטים ייחודיים שאפשר למצוא רק כאן. זוג נעלי ג'נטלמן מתקופת המנדט, שטיח פרסי עות'מאני, בובת חרסינה ישנה מהמאה הקודמת, שעון מטוטלת, משקפיים בסגנון שרלוק הולמס ועוד. גם מי שלא בהכרח חפץ לקנות מבין הפריטים, יוכל ליהנות לשוטט בין הביתנים ופשוט לספוג את האווירה. הרבה יצירתיות, נוסטלגיה וקסם מתקופות עבר.

בין מבקרי השוק ניתן לפגוש אמנים למיניהם המחפשים השראה ופריטים ליצירות, מעצבי אופנה ופנים שלוקטים בדים וריהוט לעיצוב מחודש, אנשי תיאטרון וקולנוע המחפשים תפאורות ואביזרים להפקות, אספנים של תקליטים ישנים ותצלומים וכמובן גם תיירים רבים שמגיעים לחוות את הצד האותנטי והיצירתי של יפו. שוק הפשפשים כבר הפך לאחת האטרקציות הייחודיות והאהובות ביותר של העיר העתיקה, והדוכנים והסחורה משתנים ללא הרף ומציעים תמיד מראות ואוצרות חדשים לגלות.

מגדל השעון

בתחילת המאה ה-20, בתקופה שיפו הייתה תחת שלטון האימפריה העות'מאנית, החליטו פקידי הממשל ונכבדי העיר להנציח את יובל 25 שנות כהונתו של הסולטאן עבדול חמיד השני על ידי בניית מגדל שעון בכיכר השוק הגדול של יפו.

השען מוריץ שינברג הציע לבנות מגדל יפה עם שעון גדול שיראה את הזמן לארבעה הכיוונים – בעברית ובערבית. ההצעה התקבלה ובספטמבר 1900 הונחה אבן הפינה הראשונה למגדל. הבנייה, שמומנה על ידי תרומות של תושבי יפו היהודים, הערבים והנוצרים, הסתיימה ב-1903.

המגדל בנוי מאבן כורכר וצורתו מזכירה כנסייה אירופאית. בראשו שני שעונים, פעמון וכיתוב בטורקית עם חותמו של הסולטאן. מגדל השעון סימל את התפתחותה של יפו לעיר אזרחית מודרנית יותר. המקום הפך למרכזי בעיר עם הריסת חומותיה, וסביב הכיכר היו שווקים, משרדי ממשלה ותחנה מרכזית לכרכרות ועגלות.

עם השנים עבר המגדל שיפוצים רבים, האחרון ב-2001. במהלך השיפוצים נמצא המנגנון המקורי והוא שוחזר. כיום המגדל משמש מוקד מרכזי ביפו ועדיין מציג את הזמן לארבעת הכיוונים כמו לפני יותר ממאה שנה. מגדל השעון הוא אחד מסמלי העיר וחובה להתחיל ממנו כל טיול ביפו.

נמל יפו

נמל יפו, הממוקם על חופי העיר יפו, הוא אחד מהנמלים העתיקים ביותר שנזכרים בהיסטוריה, כאשר הוא מופיע גם בספר יונה בתנ"ך. עד לשנת 1933, נמל יפו שימש כנמל הראשי של ארץ ישראל, עד שנמל חיפה נפתח והחל לתפקד. בכניסה לנמל נמצא סלע אנדרומדה, שהיה מכשול מוכר לספנים בעת כניסתם לנמל.

בתקופה העות'מאנית, נמל יפו היה מרכזי להעברת נוסעים ומטענים אל האוניות העוגנות במים העמוקים, ובתקופת המנדט הבריטי, בשנות ה-20 של המאה ה-20, המשיך לשמש כנמל חשוב. מכיוון שלנמל יפו לא היה מפרץ טבעי, האוניות עגנו בים הפתוח, והפריקה והטעינה נעשו באמצעות דוברות שהועברו למעגן בספינות גרר קטנות. בתנאי מזג אוויר סוערים, הפעילות בנמל נעצרה כדי למנוע סכנה לספינות ולצוותים.

נמל יפו שימש כשער הכניסה המרכזי לארץ ישראל לאורך ההיסטוריה, והדרך המפורסמת מיפו לירושלים חיברה בין הנמל לעיר העתיקה. הנמל היה נקודת חיבור חשובה לעולי הרגל היהודים, למקיימי מצוות הזיארה המוסלמים, ולתיירים נוצרים שביקרו בארץ ישראל. עם התחדשות היישוב היהודי, הנמל שימש כנקודת כניסה למהגרים מהעליות הראשונות ועד לעליות שאחרי מלחמת העולם הראשונה.

בתקופת המנדט, נמל יפו היה מרכז חשוב לייצוא פרי הדר, ומשם נשלחו תפוזי יפו, שהפכו למותג מוכר, לנמלי אירופה. במאה ה-19, לאחר הקמת מגדלור והתקנת קווי טלגרף, נמל יפו נכנס למעגל הקווים הבינלאומיים ושירת את חברות הספנות השונות שפעלו באזור. כיום נמל יפו הוא אתר תיירות מרתק המציע הזדמנות מעולה לחוות מסע אחורה בזמן אל ראשיתה של יפו עוד מלפני 3500 שנה.

מסעדות ביפו - המלצה ל-5 מסעדות מעולות ביפו!

יפו היא אחד האיזורים הטובים בישראל לאכול בהם כשכל ההיסטוריה והתרבות של העיר מתנקזות אל האוכל והקולינריה המקומית המשלבת את החדש עם הישן. יפו מלאה במסעדות מעולות ומתוך עשרות רבות, הנה המלצה ל-5 מסעדות מצויינות שכדאי מאוד להכיר:

ונוס – מסעדה חדשה מבית קבוצת סאן רמו, עם תפריט שמחבר בין יפו לסיציליה. כדאי לטעום את השומר הצלוי בהדרים, הקלמארי הצרוב עם גרגרי חומוס ויוגורט יווני, והפיצות הדקות והפריכות.

אונזה – בר מסעדה ותיק של קבוצת בארכה בלב שוק הפשפשים. מגישים כאן מאפה פידה טורקי, קלמארי מטוגן, שווארמה אונזה ועוד מנות בהשראה טורקית/בלקנית.

פיצה שניט – פיצרייה חדשה בקרבת תחנת בלומפילד. מציעה חווית פיצה ובירה תחת כיפת השמיים, באווירה שכונתית נעימה.

ג'מה – מסעדה כיפית ביפו המגישה אוכל איטלקי אותנטי. כדאי לטעום כאן את מנות הפסטה המשובחות והפיצות הפריכות, באווירה נהדרת.

קפטן הוק – מסעדת רחוב חדשה בשוק הפשפשים. מלהטטת בפיש אנד צ'יפס ומנות דגים בסגנון פלסטיני-ערבי. מומלץ לטעום את הסיגר דגים, הפישווארמה והמחבת דגים ופירות ים.

אז מה היה לנו במדריך?